Warning: Declaration of PAFE_Support::init() should be compatible with Elementor\Controls_Stack::init($data) in /home/ramictse/public_html/dev/wp-content/plugins/piotnet-addons-for-elementor-pro/controls/pafe-support.php on line 0

Warning: Declaration of PAFE_Equal_Height::init() should be compatible with Elementor\Controls_Stack::init($data) in /home/ramictse/public_html/dev/wp-content/plugins/piotnet-addons-for-elementor-pro/controls/pafe-equal-height.php on line 0

Warning: Declaration of PAFE_Custom_Media_Query_Breakpoints::init() should be compatible with Elementor\Controls_Stack::init($data) in /home/ramictse/public_html/dev/wp-content/plugins/piotnet-addons-for-elementor-pro/controls/pafe-custom-media-query-breakpoints.php on line 0
Hoe kies je de juiste WordPress Webhosting - RAM ICT Services

Hoe kies je de juiste WordPress Webhosting

Iedereen met een website komt voor deze keuze te staan: waar laat ik mijn WordPress website hosten? Welke Webhost moet ik kiezen?

In dit artikel leg ik je uit wat webhosting precies is en vertel ik je welke webhosts ik je aanraad.

Belangrijk om te vermelden: in dit artikel geef ik je mijn persoonlijke mening. Deze mening is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en op ervaringen van andere web professionals die ik persoonlijk ken. 

Wat is hosting?

Laten we beginnen bij de basis: wat is webhosting?

Webhosting is een dienst waarmee je een website beschikbaar kunt maken op internet. Een website bestaat uit verschillende bestanden. Deze bestanden moet je opslaan op een computer die in directe verbinding staat met internet. Zo’n computer noem je een webserver. En een webserver staat bij een webhostingbedrijf.

Kortom: iedere website heeft webhosting nodig.

Soorten hosting

Er zijn grofweg drie soorten webhosting: Shared Hosting, Cloud Hosting en Dedicated Hosting. Hieronder leg ik uit wat de verschillende vormen ongeveer inhouden. Wat ze precies inhouden kan per webhosting bedrijf verschillen.

Shared Hosting

Shared Hosting is de goedkoopste en meest voorkomende vorm van hosting. Je website staat op een webserver, samen met een aantal andere websites. Je deelt dus de webserver, en de bijbehorende rekenkracht. Vandaar de naam Shared Hosting.

Cloud Hosting

Bij Cloud Hosting werken verschillende webservers samen om jouw website beschikbaar te maken op internet. Wanneer de ene webserver het druk heeft, springt een andere webserver bij.

Dedicated Hosting

Bij Dedicated Hosting wordt er een webserver speciaal voor jouw website gereserveerd. Alle beschikbare rekenkracht gaat dus naar jouw website. Ook kun je de webserver optimaal inrichten voor jouw doel. Dit is vooral bedoeld voor websites met veel bezoekers.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een webhost?

De volgende aspecten zijn belangrijk bij de keuze voor een webhost:

 • Snelheid
 • Betrouwbaarheid
 • Support
 • Prijs
 • Extra’s

Snelheid

De snelheid waarmee je website inlaadt is ongelooflijk belangrijk. Ik heb hier eerder een artikel over geschreven: 5 redenen waarom de snelheid van je website heel belangrijk is. Kort samengevat: een snelle website geeft een betere gebruikerservaring, een snellere website rankt beter in Google, een snellere website overtuigt je klant en snelheid is extra belangrijk voor mobiele gebruikers.

Betrouwbaarheid

Wat heb je aan een website als deze regelmatig niet bereikbaar is? De vuistregel is dat een website 99,95% van de tijd beschikbaar moet zijn. Liefst meer natuurlijk.

Support

De kwaliteit van de supportafdeling is erg belangrijk. Reageren ze snel? Lossen ze je probleem snel op? Denken ze met je mee? Denken ze misschien net een stapje verder?

Maar ook: is de webhost gespecialiseerd in WordPress websites?

Prijs

Zoals met alles, is natuurlijk ook de prijs belangrijk. Maar ook voor hosting geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Hosting voor € 1,- per maand lijkt erg leuk, maar realiseer je dat je voor dat geld waarschijnlijk je webserver moet delen met veel andere websites, waardoor je website traag inlaadt.  Verwacht ook geen uitgebreide support voor dit bedrag.

Mijn advies: kijk een stapje hoger. Vaak neemt de kwaliteit exponentieel toe als de prijs iets hoger is.

Extra’s

Levert de webhost interessante extra’s? Of kun je meer dan één website hosting in je hostingpakket? Wat zijn de kosten voor een SSL-certificaat? Of bieden ze bijvoorbeeld ondersteuning voor gratis SSL-certificaten via Let’s Encrypt? Waarom een SSL-certificaat belangrijk is, lees je hier: Wat is SSL en waarom is het belangrijk?

Ervaringen van anderen

Maar hoe kom je er dan achter hoe een webhoster presteert? Eigenlijk kom je daar alleen maar achter als je ervaringen van anderen leest.

Op websites als ISPGids.com en HostingWijzer vind je een hoop reviews. HostingReview.nl vat een aantal van deze reviewsites samen in één overzicht.

Ook Google is een goede bron. Zoek op termen als “<naam hostingbedrijf> ervaringen” en je krijgt een hoop info.

Welke Webhosts ik je aanraad

Hieronder geef ik je een aantal webhosts die ik je aanraad. Let wel: dit is mijn persoonlijke mening, gebaseerd op mijn eigen ervaringen of gebaseerd op ervaringen van anderen die ik vertrouw. Weet jij een andere webhost die je van harte kunt aanbevelen, maar die niet in dit lijstje staat? Ik hoor het graag in de reacties hieronder.

Siteground

Voor kleine en middelgrote websites raad ik Siteground Shared Hosting aan. Om precies te zijn: het GrowBig plan (€ 7,95 p/maand) of GoGeek plan (€ 11,95 p/maand).

Mijn websites worden gehost bij Siteground. Ik ben twee jaar geleden naar deze webhost overgestapt en ik ben tevreden. Siteground heeft een supportafdeling die snel en adequaat reageert.

Siteground is gespecialiseerd in WordPress. Hun servers zijn uitgerust met eigen caching software die speciaal is toegesneden op hun servers. Ook bewaken ze actief de beveiliging op hun servers. Kritieke updates worden automatisch uitgevoerd en je kunt wekelijkse je website laten scannen op lekken.

 • Goede verhouding van prijs en kwaliteit
 • Gespecialiseerd in WordPress
 • Gratis SSL-certificaat met Let’s Encrypt
 • Eigen caching-plugin
 • Pro-actieve houding bij support en beveiliging
 • Internationaal bedrijf, maar je kunt kiezen voor servers in Amsterdam
 • Alleen Engelse support

Ga naar Siteground

Savvii

Als je website flink groeit, of als kwaliteit (en snelheid) extra belangrijk voor je is, dan is Savvii waarschijnlijk een goede keuze.

Savvii is een heel stuk duurder dan bijvoorbeeld Siteground, maar levert uitstekende kwaliteit. De snelheid is erg hoog, de supportafdeling denkt actief met je mee (ook over andere zaken als hosting, zoals bijvoorbeeld plugins!) en de beveiliging is top.

 • Uitstekende, premium kwaliteit
 • Gespecialiseerd in WordPress
 • Gratis SSL-certificaat met Let’s Encrypt
 • Servers ingericht voor snelheid en beveiliging
 • Persoonlijke, pro-actieve support
 • Niet goedkoop

Ga naar Savvii

ManagedWPHosting

ManagedWPHosting levert uitstekende service. Als je zelf weinig verstand hebt van technische zaken, of als je je er niet mee bezig wilt houden, dan is ManagedWPHosting is mooie club voor je. Ze nemen je veel werk uit handen en bij onduidelijkheden neemt de supportafdeling de tijd om zaken goed uit te leggen.

Zoals de naam al zegt, is ManagedWPHosting gespecialiseerd in WordPress en zorgen ze voor snelle, veilige servers.

 • Neemt je alle zorgen uit handen
 • Gespecialiseerd in WordPress
 • Uitstekende en persoonlijke support, ook in het weekend
 • Servers ingericht voor snelheid en beveiliging
 • Duurder dan sommige andere hosts (maar meer service)

Ga naar ManagedWPHosting

Tot slot

Ben je het met me eens? Of kun je een andere webhost aanbevelen? Ik hoor het graag hieronder, in de reacties!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
rick-heijster-250x250

Over de schrijver

Rick Heijster

RAM ICT Services is Rick Heijster.

Ik ben opgeleid als Bedrijfskundig Informaticus. Ik heb veel ervaring met technische kanten van ICT als WordPress, PHP, JQuery, maar ook met bedrijfskundige kanten als Business Intelligence, Proces (re)Design, Project- en teamleiding.

Door deze uitgebreide ervaring kan ik goed de vertaalslag maken van jouw vraag naar een technische oplossing. Ook kan ik goed technische vragen beantwoorden op een manier dat het ook voor niet-techneuten begrijpelijk is.

Ook interessant:

Scroll to Top

Download nu gratis dit e-book en leer hoe je je website nog succesvoller maakt

Leer in deze mini-cursus hoe je je website nog succesvoller maakt, te beginnen met dit gratis e-book.  Je kunt je op ieder moment met één klik weer uitschrijven.

Ik heb ook een hekel aan SPAM en ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.
Mijn privacybeleid vind je hier